Kijken en luisteren

Kijken en luisteren

 

Compassie … Kijken en luisteren, daar begint het mee. En als je denkt iets te begrijpen (juist dan!); vragen, blijven vragen!

Mensen echt horen, echt zien kost tijd. We hebben allemaal moeite om onszelf te laten kennen zoals we zijn. De een meer dan de ander, maar niemand níet! In de ontmoeting met een ander, en zeker met iemand die ons (nog) niet bekend is, nemen we onszelf mee. Dus kijk en luister in de ontmoeting met een 'vreemde' niet alleen heel goed naar hem of haar, maar ook naar jezelf. Wat gebeurt er in die ontmoeting met jou? Ín jou? Welke gevoelens en beelden, welke gedachten komen er bij jou naar boven? Welke meningen en (voor)oordelen over de mens tegenover je komen er naar boven. En wat zegt dat? Over jou? Veel meer dan over die mens tegenover je?

Voor alle duidelijkheid; ik wijs zoiets niet af, maar kijk en zie het gebeuren. Het is realiteit, ongeacht wat ik daar van vind! Het is er en mag er zijn. Maar dan wel als eerste en niet als laatste gedachte, gevoel, mening. Kijk daar naar in alle openheid en vraag je twee dingen af:

1) Waar komt dit vandaan, en wat kan ik leren in de zoektocht naar een antwoord op die vraag.

2) Helpt het om de mens tegenover me echt te zien en te horen, te leren kennen, te ont-moeten. En bij dat laatste woord een korte toelichting: Ik hou van spelen met taal, maar in een echte, open ontmoeting met een medemens zit weinig moeten, liefst helemaal niks, maar dat is veel gevraagd!

Kijken. Kijken en luisteren. Naar de mens tegenover je, en naar jezelf. Je kent die mens tegenover je niet, maar die roept wel allerlei reacties bij jou, in jou op. En met die mens tegenover jou is het niet anders. Kijk en luister daar samen naar. Het is niet alleen leerzaam, maar ook heel erg bevrijdend. Het schept namelijk ruimte. Ruimte voor jou en die mens tegenover je. Ruimte om los te komen van eerste reacties en (voor)oordelen. En te ontdekken hoe onvoorstelbaar mooi mensen zijn. Jij, en die mens tegenover je.

 

Kijk, luister, leer, en vind een weg naar echt geluk!

© Dirk Engelage